Kiellettyä hormonihoitoa määränneen lupa-asian käsittely viivästyy

Alkuperäisen aikataulun mukaan kuopiolaisen tapaus oli tarkoitus käsitellä ensi maanantaina.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on lykännyt kuopiolaisen Lääkärikeskus Lupauksen yleislääkärin Ville Pöntysen lupa-asian käsittelyä.

Alkuperäisen aikataulun mukaan Pöntysen tapaus oli tarkoitus käsitellä ensi maanantaina.

Pöntynen tulkitsee lykkäyksen merkitsevän sitä, että Valvira ei katso potilasturvallisuuden vaarantuneen.

  • Potilailla ei ole mitään hätää.

Hän myös totesi, että Valviran käyttämien kolmen asiantuntijalääkärin lausunnot ovat olleet valmiina jo viime vuoden marraskuussa.

Lääkärikeskus tiedotti tiistaina, että sen toiminta jatkuu toistaiseksi ennallaan. Pöntysen vastaanottoaikojen kerrotaan ruuhkautuneen eikä hän toistaiseksi ota vastaan uusia asiakkaita.

Valvira on viime aikoina rajoittanut muutamien muun muassa kroonista väsymysoireyhtymää hoitavien lääkäreiden ammattioikeuksia.

Tapaukset ovat herättäneet keskustelua varsinkin sosiaalisessa mediassa.

Pöntynen joutui Valviran syyniin, koska hän on määrännyt potilailleen kiisteltyä T3-hormonihoitoa vastoin hoitosuosituksia. Esimerkiksi virkavastuulla toimivat terveyskeskuslääkärit eivät toimi näin.

T3-valmistetta aloitettaessa suositellaan kilpirauhastautien hoitoon perehtyneen lääkärin eli endokrinologin konsultaatiota.

Valvontaviranomaisten mukaan kilpirauhaslääkitykset voivat olla riski potilasturvallisuudelle. Alan erikoislääkärit ovat varoittaneet jopa aivoinfarktivaarasta.

Ylijohtaja Markus Henriksson ja johtaja Tarja Holi kirjoittavat Valviran verkkosivulla, että esimerkiksi krooniseen väsymysoireyhtymään ei toistaiseksi ole kansallisia hoitosuosituksia.

Lääkärin toiminnan asianmukaisuutta arvioidessaan Valvira selvittää, onko hän tutkinut potilaan asianmukaisesti, tehnyt diagnoosin lääketieteellisin, yleisesti hyväksytyin perustein ja toteuttanut hoidon ja sen seurannan potilasturvallisuutta vaarantamatta.

Kun Valvira tekee ammattioikeuksia rajoittavan tai oikeudet poistavan päätöksen, Henrikssonin ja Holin mukaan se perustuu huolelliseen selvitykseen, jossa hyödynnetään usein Valviran pysyviä asiantuntijoita.

Henriksson ja Holi korostavat, että hyvin vaaralliset hoidot voivat lyhyellä aikavälillä tuntua potilaista toimivilta, mutta haittavaikutukset voivat ilmetä vasta pitemmän ajan kuluessa.