Finnforel aloitti kalahallin koeajot

Varkautelainen kirjolohi pääsee myyntiin vielä tämän talven aikana.

Säiliöauto ajaa Finnforel Oy:n kalanviljelylaitoksen pihaan Stora Enson Varkauden tehtaiden katveeseen. Lastina on kolmisen tonnia kirjolohta.

– Tänään ajetaan vielä pari kuormaa, Jukka Silmäri sanoo hypätessään auton ohjaamosta säiliötä tyhjentämään.

Kalat ovat peräisin Finnforel Oy:n Huutokosken jalostamolta Joroisista.

– Pieni erä tuotiin jo viime viikolla, Finnforel Oy:n osaomistaja Kaj Arvonen mainitsee.

Meneillään on koeajovaihe, jonka aikana testataan, että kaikki toimii kuten pitääkin kalojen vastaanotoista pumppaamoihin, lajittelukeskuksesta käsittelylinjastoon. Joroislaisen Arvo-Tec Oy:n valmistama järjestelmä annostelee kirjolohille neljä tonnia rehua vuorokaudessa siinä vaiheessa kun laitos on täydessä tuotannossa. Varkauden laitos on samalla Manner-Suomessa ainoa, jossa lohet kasvatetaan kiertovesialtaissa.

Kiertovedessä esimerkiksi ilmaston lämpötilavaihtelut eivät vaikuta kasvatukseen. Lisäksi kalat joutuvat uimaan virtaavassa vedessä paljon, mikä parantaa kalojen lihasten ja rasvan laatua.

Kasvattamon pinta-ala on 4 700 neliötä. Hallissa on kymmenen kasvatusallasta sekä seitsemän pienempää paastoallasta. Kymmenen altaan vesitilavuus on 540 kuutiota ja seitsemän altaan 240 kuutiota.

Kalanjalostuslaitos on tarkoitus saada täyteen tuotantoon vielä tämän vuoden aikana. Silloin altaissa polskii noin 250 tonnia kirjolohta.

– Lähemmäs 500 000 kappaletta, Arvonen huomauttaa. Koeajojakson kalat ovat noin 630–650 -grammaisia.

– Keskipaino vaihtelee suurin piirtein kymmenen gramman sisällä.

Kun laitos saadaan tuotantoon, kalat tulevat Huutokoskelle neligrammaisina ja kasvavat siellä 70-grammaisiksi, jolloin ne kuljetetaan Varkauteen kasvamaan neljäksi kuukaudeksi. Paino nousee 700 grammaan.

– Laitteisto on mitoitettu siihen kokoon.

Kalat käsitellään fileiksi myyntipakkauksiin yhtiön omissa tiloissa. Yhden annosfileen koko on 170 grammaa.

Kun kala otetaan altaasta, se on myyntipakkauksessa jo tunnin sisällä. Seuraavana päivänä tuote on jo kaupan tiskissä tai ravintolan keittiössä.

Varkauden laitos on mitoitettu 1,3 miljoonan kirjolohikilon vuosituotantoon, mikä merkitsee noin kymmenen prosentin kasvua kotimaisen kirjolohen vuotuiseen tuotantomäärään.

Finnforel tuottaa lohta aluksi vain kotimaan markkinoille. Vientimahdollisuuksiakin tarkastellaan.

– Katsotaan sitten kun tuote saadaan ensin lanseerattua läpi Suomessa.

Finnforel Oy:n kasvattamo toimii Stora Enson tehdasalueella. Jätevesi menee tehtaan jätevedenpuhdistamolle. Metsäteollisuuden jätevedessä on hiiltä ja siihen pitäisi lisätä typpeä ja fosforia, saadaan molempia kalanviljelystä. Tätä kautta päästöt pienenevät.

Finnforelin naapurissa toimii Carelian Caviar Oy:n kasvattamo, joka tuottaa markkinoille kaviaaria ja sampifileetä.