Alkosta sairaanhoitajaksi – pihtiputaalainen ryhtyi opiskelijaksi 44-vuotiaana

"Jos tässä joku kärsii, se on parisuhde", sanoo Kielo Salojärvi.

Lapsi soitti ja kysyi, että minne tonttupatsas on kadonnut meidän pihalta, nauraa jyväskyläläinen Timo Jääskelä Jyväskylän ammattikorkeakoulun aulassa. Jääskelä on tottunut arkipulmien selvittämiseen, sillä hän toimii aluejohtajana Konica Minolta Business Solutions Finlandilla, pyörittää perhearkea, kunnostaa rintamamiestaloa ja viime syksystä alkaen myös opiskelee verkostojohtamista. Tiistaina Jääskelä kertoi taipaleestaan JAMKin aikuiskoulutusillassa.

Perhe-elämän, koulun ja työn yhteensovittaminen on tuttua myös pihtiputaalaiselle Kielo Salojärvelle. Salojärvi aloitti syksyllä sairaanhoitajaopinnot JAMKissa.

Helmikuun alussa hän siirtyy kokopäiväiseksi opiskelijaksi ja jää opintovapaalle työstään Alkossa. Opintielle palaaminen kiinnostaa aikuisia. 1,6 miljoonaa suomalaista osallistui aikuiskoulutukseen vuonna 2017, Tilastokeskuksen tiedoista selviää. Tämä tarkoittaa lähes puolta 18–64-vuotiaasta väestöstä.

Aikuisten opiskeluinto oli kovinta 2000-luvun alussa. Viime vuosina kouluttautuvien osuus on laskenut hieman. Naiset ovat miehiä innokkaampia palaamaan pulpettiin. Vuonna 2017 naisista yli puolet osallistui aikuisille järjestettyyn koulutukseen.

Ikäryhmistä eniten opiskelevat 25–44-vuotiaat. Pitkä pohjakoulutus lisää opiskeluintoa aikuisenakin. Korkea-asteen koulutuksen saaneista aikuisopiskeluun osallistui viime vuonna jopa kaksi kolmesta. Kiinnostavaa ja mukavaa, Jääskelä ja Salojärvi kuvaavat opintojaan.

Syksy oli melkoista pyöritystä, Salojärvi myöntää. Kokopäiväinen työskentely ja opinnot veivät veronsa.

– Jostain piti nipistää, ja minä otin yöstä. Olihan se raskasta, mutta ala on niin mielenkiintoinen, että hyvin olen jaksanut. Yölukeminen on tullut tutuksi välillä, Jääskeläkin toteaa.

Opiskelut on järjestetty monimuoto-opetuksena. Se tarkoittaa itsenäistä työtä, verkko-opiskelua sekä satunnaisia lähiopetuspäiviä viikonloppuisin. Tämä helpottaa arkiruletin pyörittämistä.

Työelämään ja perhearkeen yhdistettynä opiskelu ei ole helppoa, kaksikko korostaa. Paluu koulutuksen pariin vaatii rehellisyyttä ja suunnittelua.

Jääskelällä on 2- ja 9-vuotiaat lapset sekä avopuoliso, joka on töissä. Kun lapset menevät nukkumaan, alkaa opiskelu. Salojärven lapset ovat jo 20- ja 17-vuotiaita. Yrittäjäpuoliso työskentelee paljon.

– Jos tässä joku vähän kärsii, niin se on parisuhde, Salojärvi vitsailee.

– Kaikki lutviutuu kyllä, kunhan asenteet ovat kohdallaan eivätkä odotukset nouse liian korkealle.

Opiskelu on muuttunut, kun edellisistä tutkinnoista on vierähtänyt yli vuosikymmen. Ennen luettiin kirjaa, käytiin luennoilla ja mentiin tenttiin. Nyt opiskelu on analyyttista ja ryhmätyöpainotteista. Eniten opettavat keskustelut opintoryhmän kanssa.

– Parasta ovat keskustelut ja kohtaamiset. Olen oppinut valtavasti ja saanut sparrausta työelämään, Jääskelä toteaa.

Suhtautuminen opiskeluun eroaa nuoruudesta.

– Silloin tuntui, että kaikki onnistuu. Maailma on opettanut nöyryyttä, Jääskelä arvioi.

– Enää ei tee yhtään mieli lähteä joraamaan kaupungille. Opiskelupaikan saaminen tuntui lottovoitolta, Salojärvi komppaa.