Malskia saneerataan reilusti yli 10 miljoonalla

Vanhaan panimoon tulee tuhansia neliöitä taide- ja yritystiloja.

Mallasjuoman entisen panimon muuttaminen ”luovan tehtaan” kokonaisuudeksi on vielä sinettiä vailla, vaikka Lahden valtuusto teki maanantaina periaatepäätöksen taide- ja muotoilukeskuksen perustamisesta.

Kiinteistön tulevaa käyttöä selvittävät nyt kiinteistösijoittajat, joita edustaa lahtelainen yhtiö Kinos Property Investment.

– Tästä varsinainen iso työ alkaa. Päivitämme pohjakuvat, talo- ja rakennustekniset selostukset ja tilaohjelmat. Selvitämme myös aikataulutusta, yhteistyökumppaneita ja urakoitsijoita. On iso litania vaiheita, jotka on laitettu käyntiin, Kinoksen toimitusjohtaja Arto Korhonen toteaa.

Rakennusliikkeet Skanska ja Lemminkäinen myivät panimokiinteistön kolme vuotta sitten Malski Keskus oy:lle. Sen alaisuudessa toimii Kiinteistö oy Lahden Vanha Panimo, joka on tarjonnut tiloja kaupungille museokäyttöön. Kiinteistön uusi pääomistaja olisi suuri länsieurooppalainen kiinteistösijoittaja, jonka nimeä ei ole vielä kerrottu asian keskeneräisyyteen vedoten. Pääomistaja on edellyttänyt riskikartoituksen tekemistä panimosta ja hankekokonaisuudesta.

– Aikataulu riippuu jonkin verran palveluntuottajista ja suunnittelijoista. Toivomus olisi, että 3–4 kuukauden aikana oltaisiin aika paljon pidemmällä, Korhonen ennakoi.

Kinos on aiemmin tehnyt yhteistyötä muun muassa sveitsiläisen sijoitusyhtiön Partners Groupin ja ruotsalaisen rahastoyhtiön Brunswickin kanssa.

Korhosen mukaan tulevan pääomistajan nimi paljastetaan mahdollisimman pian.

– On tärkeää, että ihmiset luottavat hankkeeseen. Kun toimijoita ja vuokralaisia haetaan, kaikki vähänkään läpinäkyvyyttä haittaava pyritään poistamaan heti, kun se on mahdollista.

Jos kaikki etenee suunnitellusti, taide- ja muotoilukeskus voisi avautua syksyllä 2019. Kaupungin käyttöön tulisi 3 610 neliötä, joista pääosa sijoittuisi uudisosaan. Kuinka luottavainen olet siihen, että kiinteistö ja hankekokonaisuus ovat sellaisia, että pääsijoittaja voi ne hyväksyä?

– Ehdottomasti olen luottavainen, ei työhön olisi muuten lähdetty. Pohjat on tehty sillä ajatuksella, että hanke tehdään loppuun asti.

Korhosen mukaan panimokiinteistön riskit ovat hyvin tiedossa.

– Tämä ei ole ensimmäinen vanha rakennus, jota lähdemme saneeraamaan. Se mitä sieltä löytyy, on välillä positiivinen ja välillä negatiivinen yllätys. Ainakin työ on mielenkiintoista.

Taidekeskusinvestoinnin arvoksi on arvioitu 7,8 miljoonaa euroa. Koko kiinteistöön käytettävä investointisumma on Korhosen mukaan reilusti suurempi.

– Pitkälle toiselle kymmenelle miljoonalle mennään, hän ennakoi. Kaupunki maksaisi tiloista 55 500 euron kuukausivuokraa. Taidekeskushankkeen vastustajat ovat epäilleet vuokratason nousevan korkeammaksi.

– 55 500 euron mukaan hanke on laskettu. Malski Keskuksen tekemää urakkasisältöä emme ole vielä käyneet läpi. Oletamme ja ehdottomasti toivomme, että se on näin, koska maltillinen vuokrataso on pitkällä jänteellä kiinteistön omistajankin etu. Silloin toiminnalla on hyvät edellytykset, Korhonen sanoo.

Panimon nykyinen kiinteistöyhtiö on tiiviisti mukana jatkoselvityksissä ja talon käyntiin saattamisessa, kertoo Lahden Vanhan Panimon hallituksen puheenjohtaja Juhani Boman.

– Roolimme pienenee pikku hiljaa. Projektin kasvot siirtyvät Kinos-yhtiön kautta tulevalle investorille.

Bomanin mukaan panimo on nyt paljon paremmassa kunnossa kuin siirtyessään kiinteistöyhtiön omistukseen.

– Kiinteistöä on tutkittu paljon. Olemme purkaneet aika paljon epäkelpoja osia pois. Uusimme katot hupun alla, ettei runko kastu.

Kiinteistöyhtiö on sijoittanut korjauksiin 1,5 miljoonaa euroa. Kaupungin on määrä sitoutua Malskin tilojen vuokralaiseksi 20 vuodeksi, jos vuokratasosta päästään yksimielisyyteen ja tilat saadaan toteutettua kaupungin toivomalla tavalla. Boman uskoo, että kaupungin mukanaolo lisää yritysten kiinnostusta sijoittua Malskille.