Sysmä houkuttelee opiskeljoita ilmaisilla asunnoilla

Kunta kokeilee uusia keinoja saadakseen työvoimaa hoitoalalle.

Sysmä kokeilee uusia keinoja saadakseen työvoimaa hoitoalalle. Viime maanantaina kunta ja Attendo ottivat työharjoitteluun viisi lähihoitajaopiskelijaa koulutuskeskus Salpauksesta. Neljä viidestä opiskelijasta on värvätty Sysmään Lahden seudulta, ja harjoittelun ajan he asuvat kunnan omistamassa kerrostalossa – veloituksetta.

Pitkämatkalaisia kun ovat, heidät on vapautettu viikonloppuvuoroista. Maanantaiaamuna lähihoitajaopiskelijat ovat kokoontuneet Sysmän terveyskeskuksen aulaan. Täällä neljä heistä tulee työskentelemään seuraavien viikkojen ajan vuodeosastolla. Yksi opiskelija työskentelee kotihoidossa.

Tänään kaikilla on ilta- tai yövuoro, joten suuntaamme ulos ja kohti naisten väliaikaisia asuntoja. Punatiilinen kerrostalo sijaitsee kivenheiton päässä terveyskeskuksesta. Työmatka taittuu jalan parissa minuutissa.

– Olemme sen tosiasian edessä, että tulevaisuudessa pikkukunnat kärsivät todellisesta työvoimapulasta. Tämä harjoittelumalli on yksi keino ratkaista ongelma, kertoo hoivakoti Kaislan johtaja Tuija Hakala.

Hakala kävi kertomassa harjoittelumahdollisuudesta Salpauksen opiskelijoille henkilökohtaisesti. Hän kokee suurta huolta hoitoalan tulevaisuudesta, koska työvoiman löytäminen Sysmän kaltaisiin pikkukuntiin on jo nyt huomattavan vaikeaa.

Samaan aikaan kun pikkukunnat kärsivät työvoimapulasta, ovat toisen asteen opiskelijat vailla harjoittelupaikkoja. Perinteisesti toisen asteen opiskelijat, esimerkiksi tulevat lähihoitajat, ovat tehneet harjoittelunsa oppilaitostensa lähellä kaupunkiseuduilla. Lahden alueella erityisen haluttuja ovat olleet Päijät-Hämeen keskussairaalan (PHKS) harjoittelupaikat.

Tämän vuoden alusta voimaan tullut koulutusreformi muutti tilannetta tuntuvasti. Reformin seurauksena toisen asteen oppilaitokset eivät enää maksa ohjausrahaa harjoittelupaikoille, minkä takia useat tahot ovat panneet ovensa kiinni niiden opiskelijoilta. Esimerkiksi PHKS ei enää ota vastaan toisen asteen opiskelijoita.

– Odotukset olivat tosi kovat, että Päksiin (PHKS) olisi tullut harjoittelupaikkoja. Mutta ei tullutkaan, toteaa lahtelainen opiskelija Sanni Tuominen.

Sysmään hän päätti lähteä, koska täällä luvattiin harjoittelupaikka vuodeosastolta. Näin opintojen loppusuoralla se oli tärkeää, koska vuodeosastolla työ on monipuolisempaa kuin hoivakodissa.

Vanhustyö on lähihoitajille peruskauraa, johon perehdytään heti opintojen alussa.

– Vuodeosastolla vastaan on tullut jo useampi amputaatio. Lisäksi täällä saa antaa suonensisäistä lääkitystä, esimerkiksi antibiootteja, Oona Leinonen kertoo.

Vielä tämän viikon ajan lähihoitajaopiskelijat ovat tehoperehdytyksessä. Sen jälkeen he saavat vastuulleen kaksi huonetta vuodeosastolta.

Potilaista huolehditaan niin, että aamu- ja iltavuorossa on kummassakin kaksi opiskelijaa. Kyseessä on Hollannista lainattu malli, joka rikkoo ronskisti perinteistä kaavaa. Tavallisesti harjoittelu tehdään niin, että jokaista opiskelijaa kohti on yksi ohjaaja, joka jakaa opiskelijalle tehtäviä yksi kerrallaan.

Nyt Sysmään tulleet lähihoitajaopiskelijat ottavat kokonaisvastuun kahden huoneen potilaista ja joutuvat itse päättelemään, mitä toimenpiteitä milloinkin tehdään. Neljän opiskelijan työskentelyä seuraa taustalla vain yksi ohjaaja, joka varmistaa muun muassa potilasturvallisuuden toteutumisen. Mallia voi sanoa miltei käänteentekeväksi, koska se mahdollistaa tavallista useampien harjoittelijoiden yhtäaikaisen saapumisen.

Perinteisellä kaavalla Sysmän kaltaiseen pieneen terveyskeskukseen olisi mahdotonta ottaa viittä harjoittelijaa samaan aikaan. Opiskelijan kannalta iloinen uutinen on se, että valmistumiseen vaadittavaan näyttöön on nyt Sysmässä aikaa viisi viikkoa. Tavallisesti näyttö pitää antaa viidessä päivässä.